11.5.2017

Kaksoisneulan säätö

Kaksoisneulalla ompelu aiheuttaa monesti ihmettelyä. Miten se tapahtuu? Pystyykö tällä koneella? Osaisinko? Mihin se käy?

Kaksoisneulatikkiä käytetään taitteisiin ja käänteisiin. Helman, hihojen ja lahkeensuiden käänteet ja kantin päällitikkaus voidaan tehdä kaksoisneulalla. Kaksoisneulatikki joustaa alalangan siksakin vuoksi ja sitä voidaankin käyttää joustavien ompeleiden tilalla kaikissa muissa, paitsi saumojen kiinnityksessä.

Periaatteessa kaikilla ompelukoneilla voi ommella kaksoisneulalla. Tärkeimmät huomiot koneessa on, että kaksoisneulalla ommellessa olisi hyvä löytyä kaksi lankatappia (Lankatapiksi voi teipata vaikka sukkapuikon ;) ) ja neula-aukko paininjalassa ja syöttölevyssä pitää olla leveämpi, kuin kaksoisneulan neulaväli. Tavallisesti näin onkin, kun käytetään 2-4 mm leveää neulaa.

Kaksoisneula valitaan kankaan mukaan. Kaksoisneuloja löytyy universal, jeans, stretch, jne kärjellä samoin, kun tavallisia neuloja. Lisäksi tarvitaan kaksi samanlaatuista lankarullaa. Toinen rulla voidaan korvata puolatulla alalankarullalla.

Langoittaminen tapahtuu samoin, kun yhdellä langalla. Ylälangat pujotetaan samaa reittiä eri aikaan. Tämä on tärkeä muistaa, koska yhtäaikaa pujotetut langat kietoutuu helposti toistensa ympärille, jolloin ylälanka menee todella helposti sotkuun ja katkeilee. Jos langankiristimessä näkyy kolme levyä, pujotetaan ylälangat eripuolille keskimmäistä kiristinlevyä.

Viimeiseen langanohjaimeen ennen neulaa laitetaan vain toinen lanka ja toinen ohittaa ohjaimen. Joissakin koneissa, kuten tässä Janomessa, viimeisiä langanohjaimia on kaksi. Silloin tietenkin käytetään molempia ohjaimia :)


Kaksoisneulalla ommellessa käytetään ihan tavallista suoraa. On tärkeää huomata, että neula on keskiasennossa, jolloin molemmat neulat mahtuvat neula-aukkoon, eikä neulat katkeile :) Tikin säädössä on hyvä käyttää sen paksuista kangasta, kuin aikoo ommella, käänteitä ommellessa säätökin tehdään kaksin- tai kolminkertaiselle kankaalle.

Alla olevassa kuvassa näkyy kaksoisneulan tikki perussäädöillä. Yläpuoli näyttää suhteellisen siistiltä, mutta ylälangat näkyvät alapuolelle. Tämän näköisessä tikissä alalanka katkeaa käytössä helposti ja koko tikki alkaa purkautumaan.


Tikin säätö aloitetaan ylälangan kiristämisellä. Kiristys tapahtuu rullasta, joka löytyy ylälangan lankauran vierestä (ylimmässä kuvassa näkyvä rulla). Lanka kiristetään 8-9 ja kokeillaan uusiksi. Osassa koneissa tämä säätö riittää ja alapuolelle muodostuu nätti salaman muotoinen siksak. Alla olevassa kuvassa kuitenkin näkyy, että aina näin ei ole. Alapuolella näkyy vielä ylälangan lenkit. Ylälankojen väliin voi myös muodostua selvä harjanne. Tämän näköisessä tikissä ylälanka saattaa katkeilla käytössä.


Nyt tarvitsee säätää myös alalangan kireyttä, josta ohjekirjoissa ei yleensä puhuta mitään.

Normaalikireydellä puolakoteloa langasta roikuttaessa kotelo pysyy paikallaan, mutta tipahtaa hieman kättä heilautettaessa. Monesti hyvä kaksoisneulan jälki vaatii kuitenkin löysempää alalankaa - noin 1/6 pyöräytys vastapäivään puolakotelon kiristysruuvista löysää alalankaa riittävästi.


Osassa koneissa hyvä alalangan kireys sopii kaikkeen ompeluun, silloin kerran säädettyä alalankaa ei tarvitse säätää edes takaisin. Yleensä näin ei kuitenkaan ole. Hyvä vinkki onkin ostaa toinen puolakotelo, jolloin toisessa kotelossa voi pitää aina kaksoisneulan säädön ja toisessa yhden neulan säädön.

Kokeillaan taas. Nyt tikki näyttää hyvältä. Kokeilutikkiä on hyvä vielä hieman venytellä ja kokeilla pysyykö tikki siistin näköisenä.



Hyvällä kaksoisneulatikillä saa siistejä käänteitä.

Ompelun iloa!





4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä! Ei ollut Berninan ohjekirjassa halaistua sanaa alalangan kireyden säädöstä. En saanut millään hyvää siksakkia sinne alas, nyt varmaan onnistuu.

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon. Tuskailin asian kanssa, kunes löysin ohjeen täältä. Samoin en tiennyt mikä tikki valitaan.(bernina 1). Pituuden voi sitten itse valita. Sekin löytyi täältä.

    VastaaPoista
  3. Oon nyt tapellut hetken kaksois neulan kanssa kunnes löysin tämän jutun. Kiitos. Husgvarnan Tribute 145M ohjeessa ei puhuta kanssa mitään ala langan kiristyksestä. Rupes pelittämään. EN aivan ole tyytyväinen vieläkään, mut saa menetellä . KÄyttö sitten näyttää olisiko vielä pitänyt jaksaa vielä säätää

    VastaaPoista
  4. Kiitos loistavista ohjeista ja eritoten langankireys on tärkeä, kun ompelin ylälanka katkeili jatkuvasti ja tietäähän sen mitä siitä seurasi, XXXXXgrr,
    mutta ompelemisen iloa kaikille :D

    VastaaPoista

Ommellaan frilla

Pitkä blogihiljaisuus ei tarkoita, että ohjeet oli siinä. Se tarkoittaa muun elämän totaalikiirettä. Mutta sitten aiheeseen: Tänään omm...